Títol: Jóvenes, relaciones sexuales y riesgo de infección por VIH

Fitxa realitzada per: Aïda Gómez Moreno, responsable del Marc Teòric

Autor: AGUIRRE Puig, Fernando (President de FIPSE-Fundació per a la Investigació i Prevenció del Sida a Espanya-)

Tipus de Document: Estudi realitzat per FIPSE basat en l’Enquesta de Salut i Hàbits Sexuals i amb la col·laboració de l’INE. Disponible online. Link: Jóvenes, relaciones sexuales y riesgo de infección por VIH

Síntesis:
Aquest estudi fa un repàs exhaustiu pels diferents aspectes a tenir en compte quan parlem de sida en els joves.

L’informe comença parlant sobre la influència que tenen els joves referent al sexe, i en tots els casos hi ha una diferencia entre a qui prefereixen i a qui a l’hora de la veritat ho consulten.

Dins l’estudi es tracten també els mètodes anticonceptius i la seva utilització en les relacions dels joves.

Es fa un anàlisi sobre les pràctiques sexuals de risc i sobre les proves del VIH i els motius pels quals els joves acudeixen a fer-se-les.


Interès per a la nostra investigació:
Aquest estudi, a més d’oferir una sèrie de dades concretes i informació general sobre el tema tractat, és molt útil perquè explica molt bé el procediment usat per elaborar la investigació amb tots els recursos propis d’un treball de caràcter qualitatiu (com és el cas de la nostra investigació). L’exemplificació del qüestionari elaborat prèviament per la posterior execució de d’investigació és molt útil per seguir unes directrius i poder-les adaptar als nostres objectius generals i específics.

A més a més, l’informe presenta els resultats d’una manera molt coherent sense caure en l’error d’alarmar que avui dia encara hi ha un fort percentatge de contagiats del virus VIH per transmissió sexual, és a dir, relacions de risc. Sinó que problematitza el tema per resoldre’l.


Principals aportacions per a la nostra investigació:

Extraiem les següents dades que ens aporten informació útil per a la nostra investigació:

- A l’hora d’informar-se els joves preferirien parlar-ho amb els pares o bé amb experts del tema, però realment acudeixen a germans i amics.
- Els grups d’iguals (conjunt de joves amb característiques socioculturals iguals o molt semblants) són un fort recolzament en l’àmbit informatiu.
- Hi ha una mancança pel que fa a informació o més ben dit, falta millorar la seguretat de què els joves han interioritzat el missatge i que per tant, la investigació (i posterior campanya) han complert els seus objectiu i han funcionat.
- L’edat mitja per tenir relacions sexuals s’estableix entre els 18,2 anys en les dones i als 17,5 en el sexe masculí.

- Els mètodes anticonceptius varien segons qui sigui l’altra persona implicada, és a dir, si és parella estable augmenta el percentatge de joves que ho fan sense protecció, ja que hi entra en joc el factor enamorament on les dones es mostren molt més passives a deixar-se portar i no usar protecció. En canvi, si és una parella esporàdica l’ús de mètodes, i en concret el preservatiu hi és molt més constant.
- A nivell general, el preservatiu és usat pel 79,6% de joves en la primera relació sexual amb una persona nova. Amb l’edat aquest percentatge disminueix.
- Pel que fa a relacions sexuals de risc, el 23,6% homes i el 23,1% dones confessa haver-s’hi exposat però consideren que aquest risc és en bona port solament un embaràs i veuen el Sida com un problema llunyà a ells.
- Més d’un 90% dels joves veu al preservatiu molt eficaç en la prevenció del virus VIH, però una part d’aquest percentatge no l’utilitza sempre. A més a més, aquesta confiança es veu rebaixada amb l’edat.
- Existeixen elevats percentatges que confessen no usar el preservatiu per raons com: no disposar-ne d’un en el moment concret, per la confiança i coneixement que tenen amb l’altra persona etc.
- Per últim i referent a les proves del VIH, un 17,5% s’ha fet les proves al donar sang i un 13,9% per altres motius.

0 Comments:

Post a Comment



Prost · Textos i lectures - Designer: Douglas Bowman | Dimodifikasi oleh Abdul Munir Original Posting Rounders 3 Column