Títol: Educación Sexual: Guía para un desarrollo sano

Fitxa realitzada per: Javier Castán Mirapeix, responsable de l'anàlisi de dades i de redacció de l'informe

Autor: MORENO, Pedro, LÓPEZ-NAVARRO, Encarnación

Ciutat d’edició i Editorial:
Madrid / Ediciones Pirámide

Tipus de Document: Llibre didàctic


Síntesis:
Aquest llibre, dirigit a educadors i pares, tracta en major o menor mesura, els temes essencials a tractar sobre la sexualitat. El llibre tracta des de la iniciació sexual a les enfermetats de transmissió sexual, passant per l’anàlisi de temes com l’orientació sexual, la “primera vegada”, els diferents mètodes anticonceptius i un no gaire extens etcètera que se centra en els temes de principal interès.

Tots aquests temes estan precedits per un pròleg i una introducció on se’ns presenta el tolerant punt de vista dels autors i per tancar el llibre trobem un útil diccionari de sexualitat, en el qual trobem una gran quantitat de termes per a aclarir els dubtes que tinguem, i també una sèrie de referències online per ampliar els nostres coneixements i sadollar els dubtes. El més aclaridor en cada tema son un conjunt de percentatges que se’ns presenta per exemplificar quan els adolescents comencen a practicar sexe o altres qüestions.

L’apartat en el qual ens hem de centrar, la prevenció del SIDA, està explicada de forma concisa i breu, centrant-se en els aspectes essencials. Tot i això, veiem en aquest punt que és clarament un llibre per a ésser explicat a nens, ja que se’ns parla de mesures obvies per a no contagiar-se, el significat de les sigles, les vies de transmissió, de forma molt simple.


Interès per a la nostra investigació:
Una lectura completa del llibre ha sigut molt instructiva, com hem dit abans, per fer més consistent tot el coneixement del qual ja disposàvem. Se’ns fa una explicació concisa, breu i ben, acompanyada de percentatges resultat d’enquestes que son molt aclaridors.

L’edat a la qual es dona la iniciació sexual n’és un bon exemple:
· Abans dels quinze anys, es dona en un7% dels homes i en un 3 % de les dones.
· Entre els 15 i els 19 anys es dona en un 76 % dels homes i en un 65 % de les dones.
· Entre els 20 i els 24 anys es dona en un 16 % dels homes i en un 30 % de les dones.
· Entre els 25 i els 29 anys es dona en un 1 % dels homes i en un 3 % de les dones.
· No es proporcionen dades més enllà d’aquestes edats.

Convé fer una lectura atenta de l’apartat que tracta el VIH i el SIDA per a cimentar bé les bases del coneixement que ja teníem, com per exemple, quines conductes de risc existeixen. Quan a una persona se li es transmés el VIH no emmalalteix immediatament. També diferenciem entre persones seropositives, portadores del virus, les quals no pateixen el SIDA i potser no el patiran mai, i els malalts de SIDA, persones a les quals el VIH els hi ha vençut les defenses. El SIDA es incurable, tot i això existeixen medicaments per a allargar la vida dels malalts i incrementar la seva qualitat.


Principals aportacions per a la nostra investigació:
El llibre tracta un conjunt de temes d’interés, ja sigui les ETS (i en concret el SIDA), la iniciació sexual, la reproducció... des d’un punt de vista simple i objectiu.

Centrant-nos en el punt del llibre que tracta el SIDA i el VIH, ens ha ajudat a entendre que és la gent qui té a les seves mans la responsabilitat. És a dir, es fa cada cop més obvi que el problema latent no desapareix, i que respecte a la transmissió del SIDA només existeixen conductes de risc, que la gent “controli” més.

L’apartat del SIDA fa un seguiment evolutiu a la malaltia, parlant sobre cada punt amb brevetat i concissió (clickeu a sobre per fer la imatge més gran):

0 Comments:

Post a Comment



Prost · Textos i lectures - Designer: Douglas Bowman | Dimodifikasi oleh Abdul Munir Original Posting Rounders 3 Column