Título: Comunicación Social y Salud: Un Nuevo Planteamiento Estratégico

Ficha realizada por: Alba Vidal i Leila Lozano
Autor: CUESTA Cambra,Ubaldo, MENÉNDEZ Hevia,Tania, GARCÍA Guardia, Marisa
Ciudad de edición y Editorial:---
Tipo de Documento: Estudio sobre comunicación social y salud en formato PDF digital. (Link: Comunicación Social y Salud: Un nuevo planteamiento estratégico.)
Síntesis:
Este estudio presenta un planteamiento ético con fines pragmáticos, la cual cosa se traduce por estrategias modernas y nuevas. El planteamiento central del texto son las teorías del terror, las cuales manejan la defensa del yo y como la persona se enfrenta a los propios mecanismos del “yo”.

En función de las características de los individuos y también teniendo en cuenta el contexto social que los rodea, cada persona puede desarrollar una estrategia de enfrentamiento diferente. Existen dos tipos de estrategias, una basada en el enfoque emocional (evasión, negación, sobreprotección, distorsión), la segunda estrategia está basada en el ataque razonado (evaluación inducida, invención de excusas, autolimitación i control del problema).

Este documento permite, mediante razonamientos teóricos, comprendemos los mecanismos realizados por la persona ante el miedo a morir o bien, sufrir una enfermedad. Y en este contexto se desarrollan dos mecanismos (directo o simbólico) para combatir este miedo.En líneas mas generales este texto aporta una nueva visión de cómo afrontar un tema como la sexualidad en los jóvenes, y evitando que estos caigan en una conducta errónea como es la de mantener relaciones de riesgo.
Interés para nuestra investigación:
Es interesante porque habla de estrategias de comunicación, de informar a la sociedad sobre conductas de riesgo (que al fin y al cabo es parte de lo que pretendemos hacer con la investigación: informar y concienciar para modificar los hábitos sexuales de los jóvenes evitando conductas de riesgo). Además habla de la responsabilidad de una campaña y de que ésta influye en la ética social. Y nos habla de dos teorías interesantes para nuestra investigación que tratan conceptos de riesgo y de miedo a la muerte.
Principales aportaciones para nuestra investigación:
- Es importante comunicar socialmente aspectos que informen a los ciudadanos sobre las conductas saludables y las de riesgo, así como crear hábitos de conducta saludables y extender marcos de referencia social para que la gente se adapte al entorno.

- Es necesario reflexionar acerca de la responsabilidad ética ya que con los programas de intervención social se contribuye a crear una ética social.

- Hay que tener en cuenta el análisis discursivo y el planteamiento cultural que se realiza puesto que no podemos pretender hacer un programa contra el Sida exponiendo que lo ideal sería abstenerse hasta la edad adulta y después monogamia absoluta, puesto que un programa de estas características para la salud pública no podría implantarse con éxito en nuestra sociedad.

- Así, no podemos definir un programa de salud social sin saber cuál es el nivel de aceptación por parte de la población a la que nos dirigimos. En el campo de la salud, concretamente de Sida, la exigencia ética que requiere es elevada.
- Se sugiere un cambio en las estrategias de comunicación, hay que considerar que “Cultura y Salud son inseparables”.
- Un concepto que nos resulta útil es la “eficacia colectiva”, ya que es importante para plantear correctamente una estrategia de comunicación social y de salud donde la conducta de riesgo está influida por la valoración de la amenaza percibida.
- Un buen planteamiento de la estrategia comunicativa es partir de tres disciplinas: la sociología médica, la antropología médica y la psicología social.
- En cuanto a las técnicas cuantitativas se afirma que aunque son muy precisas no consiguen profundizar en el fenómeno, en cambio las cualitativas si permiten captarlos en profundidad. Pero lo ideal es el método de la triangulación, donde se combinan las dos técnicas.
- Es necesario ver las estrategias comunicativas bajo dos fenómenos, el nuevo concepto de “riesgo” (relevante entre otras cosas, e la conducta sexual de riesgo) y las teorías del TMT (Terror Management Theory, Solomon y cols., 1991, 2004).

Teorías del riesgo o amenaza del yo:
- Lo más difícil es que los receptores de los programas de comunicación perciban la amenaza como real, ya que aceptando la amenaza es como se puede realizar un cambio de conducta.
- Las amenazas para el yo y por tanto lo que conduce a conductas de riesgo en salud son los fracasos (sentir-se gordo, no ser aceptado por un grupo social, fracasar en el coito, etc), las contradicciones (por ejemplo la imagen social que adquiere el alcohol como beneficioso) y los factores estresantes (crisis provocadas por impactos como fallecimientos importantes, pero también frustraciones cotidianas y presiones de un grupo social para llevar a cabo una determinada conducta).
Un ejemplo de esto: en una campaña del Sistema Sanitario Andaluz de prevención de Sida se observó que en uno de los grupos de mayor riesgo (prostitutas transexuales) había una valoración positiva de el riesgo por parte de sus clientes (cuanta más percepción de riesgo, mayor placer de transgredirlo).
- La amenaza se puede afrontar con mecanismos basados en un enfoque emocional (evasión, negación, sobreprotección y distorsión), y en un ataque razonado (evaluación inducida: atacar la amenaza para cuestionar su validez, invención de excusas, autolimitación y control del problema).

Teorías de manejo del Terror:
- Se basa en la hipótesis de la activación el miedo a la muerte, la cual dice que si una estructura psicológica protege contra la ansiedad, cuando se activa algún miedo, como el miedo a la muerte, la necesidad de recurrir a esta estructura psicológica aumenta para protegerse.
- Esta teoría propone que hay dos formas que mantienen esta psicología protectora contra la ansiedad o terror a la muerte. Un mecanismo directo, racional que coloca el miedo a la muerte en un futuro muy lejano o directamente se ignora y un mecanismo simbólico que consta de defensas culturales que hacen que la persona crea, tenga las creencias lo que la hace sentirse más segura.
Aquí aparece el yo-enaltecido, a través el cual se sostiene la creencia de un grupo, siempre aceptando su concepto de lo que es bueno y lo que es malo.

- Esta teoría puede ser útil para analizar conductas relacionadas con la salud social ya que el miedo a la pérdida del yo afecta a muchas conductas y debido a que, con un mayor miedo a la muerte, se busca asociarse con grupos que compartan tus propias creencias.
- En grupos sociales, como los jóvenes, sin mecanismos de enfrentamiento, puede darse el caso de que recurran a creencias compartidas para elevar el yo y desplazar la ansiedad, siendo más fácil así llevar a cabo conductas de riesgo en la salud, ya que el miedo a la muerte (muerte que puede ser inducida por una enfermedad como el Sida) se ve alejado, más ignorado.

Título: Guía de prevención de la transmisión del VIH/SIDA i otras infecciones de transmisión sexual. Campaña de prevención del VIH/SIDA.


Ficha realizada por: Ana Padilla Díaz, Responsable del Blog
Organizado por: Consejo de la Juventud de España
Subvencionado por: Ministerio de Sanidad y Consumo
Ciudad de edición i Editorial: ---
Año de edición: 2005-2006
Tipo de Documento: Libro didáctico en catalán. También disponible en internet el documento electrónico en castellano (Click aquí)
Síntesis:
Este libro educativo se hizo partiendo de la idea de que la información por si sola no basta para cambiar actitudes. El libro es una guía que forma parte de una campaña del Consejo de la Juventud de España y del Ministerio de Sanidad y Consumo que pretende luchar contra el contagio del VIH/SIDA entre los jóvenes españoles. Por este motivo, a parte de incluir información clara y sencilla sobre la enfermedad del VIH/SIDA, las vías de transmisión de la enfermedad, las ETS, los métodos de prevención más eficaces, etc; y ejemplos de campañas más antiguas, hay también algunos ejercicios creados para la figura del mediador/a juvenil, que ocupa un papel muy importante en esta campaña. Además de los ejercicios se incluyen algunas sugerencias a la hora de realizar talleres de prevención del VIH en los jóvenes. Estos ejercicios pretenden inducir a los jóvenes a llevar a cabo un debate que les permita adquirir conocimientos sobre el SIDA basándose en resolver sus propias dudas de forma positiva para que actúen en consecuencia teniendo actitudes y prácticas más seguras.

Interès per a la nostra investigació:
De este libro podemos extraer gran cantidad de información para la elaboración del marco teórico (especialmente para el apartado de definiciones y/o antecedentes). También podemos sacar en claro algunos consejos para la posterior elaboración de la campaña, ya que una parte del libro se dedica a aconsejar sobre cómo comunicar a los jóvenes.He dividido el apartado siguiente según la parte de la investigación a la que aporta datos.

Principals aportacions per a la nostra investigació:
MARCO TEÓRICO. Definiciones.

1.VIH/SIDA: La palabra SIDA corresponde a las iniciales del Síndrome de Inmunodeficiencia Adquirida.
-Síndrome: conjunto de síntomas y signos que caracterizan una enfermedad.
-Inmunodeficiencia: debilitamiento del sistema inmunológico, que es el responsable de las defensas de nuestro cuerpo.
-Adquirida: no es hereditaria, sino causada por un virus.
Cuando el VIH (Virus de Inmunodeficiencia Humana) entra en nuestro organismo ataca al sistema de defensas de forma silenciosa, a medio y largo plazo, a las células que se encargan de defendernos de las enfermedades y dejando al organismo expuesto a infecciones graves y ciertos cánceres. Con el tiempo, al haberse debilitado el sistema inmunológico, la persona infectada empieza a sufrir una serie de enfermedades conocidas en su conjunto como SIDA.

Cuando una persona adquiere el VIH se dice que es portadora del virus del SIDA o seropositiva y aunque no ha desarrollado aún la enfermedad sí puede transmitir el virus a otras personas.

La infección por VIH es un proceso lento que se manifiesta de esta manera:

1. Periodo asintomático: no hay signos externos de la infección por VIH, la persona seropositiva no nota nada, se encuentra sana aunque sea portadora del virus y pueda transmitirlo.
2. Inmunodepresión crónica: el sistema inmunológico de la persona seropositiva ha sufrido un descenso importante de sus defensas.
3. SIDA: con el tiempo al haberse debilitado el sistema inmunológico, la persona infectada empieza a sufrir una serie de infecciones y enfermedades conocidas en su conjunto como SIDA:
· Infecciones oportunistas: cuando la inmunidad de un organismo es deficiente, los microbios “oportunistas” aprovechan para invadirlo y provocar infecciones graves (tos prolongada con fiebre, diarreas crónicas, parálisis, tuberculosis, meningitis, problemas en la vista, herpes cutáneo...).
· Algunos cánceres: Sarcoma de Kaposi (son placas o nódulos cutáneos que no sólo se encuentran en la piel, sino también en los ganglios, pulmones y en casi todas las vísceras). Los linfomas (tumores de los ganglios linfáticos).
· Otras manifestaciones: el VIH puede actuar directamente sobre el sistema nervioso central, causando afecciones neurológicas (pérdida de memoria, falta de coordinación, confusión en el lenguaje...).

El SIDA es pues la consecuencia final de la destrucción de las defensas que durante años ha realizado el VIH.

2. Vías de transmisión: El virus del SIDA se encuentra en todos los fluidos del organismo de una persona portadora del VIH o seropositiva: sangre, saliva, semen, secreciones vaginales, lágrimas, orina, etc. Sin embargo los únicos en los que se encuentra una concentración suficiente de VIH para poder trasmitirlo son: la sangre, el semen, las secreciones vaginales y la leche materna. El resto de fluidos, aún cuando puedan contener VIH, éste se encontrará en cantidad mínima y por ello no podrán transmitir la infección.

Por lo tanto, las vías de transmisión del VIH son:
-Sanguínea.
-Madre-hijo/a.
-Sexual.

3. ETS: Las enfermedades de Transmisión Sexual. Son aquellas enfermedades susceptibles de ser transmitidas por contacto corporal íntimo, normalmente por medio de las relaciones sexuales con penetración (anal, vaginal u oral).

Están causadas por virus, bacterias, hongos o parásitos, y pueden afectarnos repetidamente ya que en la mayoría de los casos no hay vacunas frente a ellas y además, no generan protección (inmunidad duradera). Muchas de estas enfermedades si no son tratadas pueden ocasionar graves trastornos de salud.

Algunos ejemplos: Candidiasis, gonorrea, clamidiasis, tricomoniasis, herpes genital, condiloma, hepatitis, chancro blanco, sífilis, ladillas,…

OTRAS CAMPAÑAS (MARCO TEORICO, ANTECEDENTES)
·Aquí tienes una solución redonda para prevenir el sida. (1998-2000)





·Atracción, seducción, provocación, prevención (2001-2002)

·Habla con tu pareja sobre el uso del preservativo en vuestras relaciones sexuales (2003-2004)

·El lugar no importa. La luna es imprescindible. (2005-2006)


CONSEJOS PARA COMUNICAR A LOS JÓVENES
Dentro del libro, hay diversos apartados que hacen referencia a la comunicación dirigida al público joven. Una de las cosas más destacables es que el libro recomienda que sean los propios jóvenes los que comuniquen a sus iguales ya que:
-Dominan el mismo lenguaje
-Conocen sus deseos
-No existe jerarquía entre ellos
-El mensaje que pueden ofrecer es más actual.

Algunos consejos a la hora de comunicar el mensaje.
-Debemos tener en cuenta al tipo de joven al que nos dirigimos antes de escoger la metodología adecuada.
-Debemos analizar su grado de información para poder actuar en consecuencia.
-Los mensajes deben ser claros y sencillos.
-Se debe informar a la vez que persuadir.

ASPECTOS QUE INFLUYEN EN EL USO DE MEDIDAS DE PREVENCIÓN
En ocasiones los/as jóvenes perciben numerosos obstáculos y dificultades a la hora de realizar una conducta sexual determinada, aunque su actitud y su intención de realizarla sean favorables. Por lo tanto, hay otros muchos factores que pueden influir en la adopción de medidas de protección frente a la transmisión del VIH.

- Habilidades personales: Muchos/as jóvenes saben que el preservativo protege frente a la transmisión del VIH, el problema es que carecen de habilidades para utilizarlo, les da corte hacer una parada en la relación sexual para colocarlo o tienen miedo a que la otra persona crea que si llevan el preservativo preparado es que ya lo tenían previsto, no lo saben utilizar de manera adecuada o les da vergüenza comprarlo.

-Habilidades de comunicación-negociación: Muchos jóvenes encuentran dificultades a la hora de dialogar con sus parejas acerca de la necesidad de prevención. Esto es así porque hablar de sexualidad resulta difícil ya que son necesarias habilidades de comunicación para negociar cómo y bajo qué circunstancias la actividad sexual será llevada a cabo.

-Autoestima: En los adolescentes, la autoestima puede sufrir grandes altibajos. Muchos/as jóvenes se sienten mal consigo mismos/as y esto les puede hacer vivir aislados/as de los/as demás o no hacer valer sus derechos en las interacciones con las otras personas. Por el contrario, las personas que se aceptan a sí mismas respetan sus propios derechos personales y se sentirán seguras a la hora de protegerse frente al VIH, proponiendo de una manera adecuada la utilización del preservativo.

-Erotización del preservativo. Por sí mismo el preservativo es difícil de erotizar, ya que está asociado a embarazos no deseados y a prevención de enfermedades de transmisión sexual y por lo tanto es vivido como algo externo que se introduce de manera forzada en la relación y no como una elección que resulte divertida y placentera. Esta concepción debe ser modificada.

-Percepción de riesgo: La percepción de riesgo de transmisión del VIH entre los jóvenes es baja. Hay varias razones que determinan esa falsa sensación de seguridad frente al SIDA, por un lado la idea de “a mí no me va a pasar” la creencia errónea de que existen grupos de personas que tienen más probabilidad de adquirir el VIH que otras; y por otra parte, la supuesta monogamia y fidelidad de las parejas constituidas, es considerada como una garantía de no infección. Las intervenciones deben ir dirigidas a acercar en el tiempo las consecuencias negativas de las conductas menos saludables (adquirir el VIH) y acercar en el tiempo las consecuencias positivas de las conductas más saludables (Ejemplo: erotizar el uso del preservativo)

-Ideales románticos: El mito del amor romántico juega un papel importante entre los/as adolescentes. Muchos jóvenes piensan que el amor verdadero o el enamoramiento rebasa los límites de la razón, nos envuelve y arrastra. Cuando analizas las fantasías que tienen los/as adolescentes sobre cómo sería su primera relación sexual ideal, piensan el lugar, con quién sería, cómo sería…, pero no suele aparecer la utilización del preservativo.

-Roles de género: El hecho de ser varón o mujer es un determinante esencial para la construcción de las representaciones sociales. La sociedad adjudica roles determinados a cada sexo. Esta división sexual repercute en los vínculos entre varones y mujeres, y muy especialmente en las relaciones entre los sexos.

-Influencia del grupo de iguales: La influencia del grupo de iguales es uno de los factores más importantes que determinan la conducta de los adolescentes, manifestada por la necesidad de ser aceptados y pertenecer a un grupo que lo refuerce en la búsqueda de su identidad. Así mismo, la información que transmite el grupo es considerada como la más certera, es decir, si el grupo de amigos/as dice que el preservativo corta el rollo y que es mejor no utilizarlo, será clave para que se actúe según lo que piensa la mayoría.

Títol: Estudio sobre las actitudes y hábitos sexuales en España

Fitxa realitzada per: Anna Albareda, responsable d’Objectius i Preguntes d’Investigació

Autor: Federación Española de Sociedades de Sexología

Ciutat d’edició i Editorial: ---

Tipus de Document: Estudi sobre hàbits sexuals a Espanya en format PDF digital. Link: Estudio sobre las actitudes y los hábitos sexuales en España


Síntesis:
Aquest document informa bàsicament sobre quatre blocs referits a les actituds i hàbits sexuals dels ciutadans espanyols:
1. Explicació sobre els hàbits sexuals dels ciutadans espanyols.
2. Grau d’importància de les relacions sexuals.
3. Nivell de satisfacció que n’obtenen.
4. Principals problemes sexuals dels ciutadans espanyols.

El document desenvolupa tots aquests punts esmentats anteriorment a partir de la segmentació de la població segons l’edat i el gènere de la mostra. A més, explica quins són els interessos sexuals dels individus (planificació de les relacions o no, hora del dia, grau de satisfacció, etc.).

A partir d’aquest estudi, el document ofereix unes conclusions que sintetitzen l’estudi global, de manera que permet veure quins han estat els resultats de manera clara i concisa.

Interès per a la nostra investigació:
Aquest document és interessant pel fet que ens indica quins són els hàbits i actituds sexuals dels espanyols. Al tractar-se d’un estudi que delimita molt els comportaments i preferències de la mostra, ens permet conèixer més a fons la manera d’actuar dels ciutadans espanyols.

Aquest estudi pot aportar informació rellevant al nostre treball ja que ens informa sobre la manera d’actuar del públic el qual ens haurem de dirigir nosaltres.
És molt interessant la segmentació que fa de la mostra per edats ja que ens permetrà orientar i adaptar la nostra campanya a un públic el qual coneixem els seus costums, les seves preferències, els seus hàbits i els seus principals problemes sexuals.
Les conclusions finals ens podran ajudar a tenir una visió global del comportament sexual dels ciutadans espanyols i ens mostraran els hàbits i comportaments més generalitzats del públic objectiu al qual ens dirigirem.

Principals aportacions per a la nostra investigació:
El primer apartat d’aquest estudi ens parla sobre els hàbits i actituds dels ciutadans espanyols envers les seves relacions sexuals. A continuació ho exposarem a mode de resum:

Hàbits i actituds sexuals dels ciutadans espanyols
- Espontaneïtat a l’hora de mantenir relacions sexuals. Un 52% de la població diu que sí que planeja el moment de mantenir relacions sexuals davant un 48% que diu que ho fa de manera espontània. Per edats, és el jovent el que planeja més el moment de l’acte sexual.
- Moment del día que es mantenen les relacions sexuals: l’estudi segmenta el dia en 4 parts: matí, migdia, tarda i nit. Segons les dades que se’ns proporciona, el moment del día predilecte per mantenir relacions sexuals és a la nit, amb un 65%, seguit per la tarda (16%), el matí (10%) i finalment, el migdia (5%).
- Lloc on es mantenen les relacions sexuals: l’estudi ens informa que els ciutadans espanyols no acostumen a variar els lloc on practiquen l’acte sexual. El lloc preferit pels espanyols és la pròpia casa (98%), encara que els que prefereixen practicar relacions sexuals fora de casa, el seu lloc predilecte és a l’interior del cotxe (11%).
- Ambientació del lloc on es mantenen les relacions sexuals: un 51% de la població espanyola considera que és important ambientar el lloc on es mantindrà la relació sexual, però aquesta consideració no es porta a la pràctica, ja que un 52% de la població no ho fa. Però encara que hi hagi un percentatge que no es preocupa per ambientar l’entorn, hi ha un 48% que sí que ho fa. Els elements més comuns són: la vestimenta que es portarà en el moment, la música, una beguda i espelmes.
- Importància dels jocs preliminars: els preliminars sempre són presents alhora de mantenir una relació sexual. La durada d’aquests acostuma a ser entre 5 – 15 minuts, o bé, de 16 a 30 minuts.


El segon apartat ens explica el grau d’importància de les relacions sexuals pels ciutadans espanyols. L’estudi ens indica que la majoria d’individus considera “bastant importants” o “molt importants” les relacions sexuals, tot i que hi ha un alt percentatge més d’homes (77%) que de dones (58%). Tenint en compte les franges d’edat, són els individus d’edats compreses entre els 35 i els 40 anys els que dónen més importància a l’activitat sexual (85%). Els joves (considerats entre les edats de 25 a 34 anys), paradoxalment, en dónen menys (un 77%).

Pel que fa al nivell de satisfacció envers les relacions sexuals, un 56% de la població espanyola en queda bastant satisfet, un 30% molt satisfet, un 11% algo satisfet, un 2% poc satisfet i un 1% gens satisfet. La franja d’edat on segons l’estudi, es gaudeix més del sexe és entre els 18 i els 65 anys. Pel que fa a gènere, en aquest cas són les dones les que queden més satisfetes dels homes (87% davant un 85%). A més, aquells individus que practiquen més de dues vegades a la setmana l’acte sexual són els que n’estan més satisfets.

L’últim apartat tracta dels incidents dels problemes sexuals. Les situacións més comunes, de major a menor importància són les següents:

- Desinterès per les relacions sexuals.
- Problemes d’erecció.
- No arribar a tenir un orgasme.
- Ejaculació precoç o tardana.
- Problemes per ejacular.

És així que a causa d’aquests problemes, un 38% de la població evita les relacions sexuals, encara que n’hi ha d’altres que continuen practicant-lo sovint (62%).
La majoria de persones que tenen problemes sexuals no ho han consultat a un epecialista sinó que ho han parlat amb la seva parella, amb amics o amb familiars.

Com a conclusió final podem determinar que aquest estudi ens proporciona informació vàlida per conèixer el nostre públic objectiu i és un estudi clar, concís i delimita molt cada enquesta i els seus resultats.

Títol: Las prácticas sexuales de los adolescentes y jóvenes españoles

Fitxa realitzada per: Alba Vidal Calderó, responsable de Lectures
Ciutat d’edició i Editorial: ---
Tipus de document: Article online (basat en altres estudis de INJUVE i FAD). Link:Las prácticas sexuales de los adolescentes y jóvenes españoles
Síntesis:
En línies generals, aquest article parla de tots els aspectes del consum sexuals dels joves (segons edat i gènere, el ús que fan dels anticonceptius i profilàctics, les practiques amb major consum etc.)

L’estudi mostra com a matèria base una sèrie de percentatges que ens serveix per “problematitzar” el tema a investigar, és a dir, un cop assumida la informació que revelen les dades, tenim clar que hi ha un percentatge del nostre target group que esdevé un problema a solucionar (grups joves que tenen relacions sexuals de risc).Per tant, la nostra investigació haurà de girar entorn aquest grup-problema. És en aquest moment que, un cop coneguda la situació en la que es troba el nostre tema a investigar i el públic objectiu a treballar que els objectius cada cop es perfilen i es defineixen més.
Interès per a la nostra investigació:
Aquest document té un gran interès per a al nostra investigació, ja que esdevé un perfecta lectura exploratòria. Aquest estudi aporta una informació molt important de caire estadístic, ja que dóna dades necessàries per una primera aproximació sobre el nostre camp d’estudi, és a dir, els joves catalans entre els 15 i els 25 anys i els seus hàbits sexuals.
Un cop llegit aquest article i assumida la informació que aporta, ens adonem que tot i que, un gran percentatge dels joves presenten relacions sexuals sense risc encara hi ha un grup minoritari que no és conscient dels riscos als quals s’exposa en les seves relacions sense protecció. Per tant, hi ha un grup que esdevé el nostre principal camp de treball (joves que mantenen relacions sexuals de risc).
Principals aportacions per a la nostra investigació:
Tal i com ja hem exposat en els apartats anteriors, les dades numèriques que ofereix aquest article, ens serveixen per introduir-nos en el tema de la investigació. Els percentatges ens donen la oportunitat de “problematitzar” el tema a investigar, és a dir, un cop assumida la informació que revelen els percentatges, tenim clar que hi ha un percentatge que esdevé un problema (grups joves que tenen relacions sexuals de risc) per tant, la nostra investigació haurà de girar entorn aquest grup-problema:

La informació més important que aporta l’estudi es basa en:
- El sensible augment dels joves sexualment actius i el predomini masculí enfront del femení en aquest increment.
- L’edat mitja en què els joves inicien les seves relacions és als 17 anys i 7 mesos, tot i que, és important tenir en compte que amb els anys, els joves s’inicien cada vegada més aviat

- La majoria dels joves té relacions sexuals amb parella (aquesta dada augmenta amb els anys) i es declaren en la seva majoria heterosexuals.
- Pel que fa als anticonceptius, el 80% dels joves usa el preservatiu com a mètode de protecció encara que sol la meitat ho fa per la seva funció profilàctica (SIDA).
- Per últim, afegir que encara hi ha joves que tenen relacions de risc i confien en mètodes com el coitus interruputus i la píndola postcoital i els consideren mètodes anticonceptius en la seva extensió.

Títol: Educación Sexual: Guía para un desarrollo sano

Fitxa realitzada per: Javier Castán Mirapeix, responsable de l'anàlisi de dades i de redacció de l'informe

Autor: MORENO, Pedro, LÓPEZ-NAVARRO, Encarnación

Ciutat d’edició i Editorial:
Madrid / Ediciones Pirámide

Tipus de Document: Llibre didàctic


Síntesis:
Aquest llibre, dirigit a educadors i pares, tracta en major o menor mesura, els temes essencials a tractar sobre la sexualitat. El llibre tracta des de la iniciació sexual a les enfermetats de transmissió sexual, passant per l’anàlisi de temes com l’orientació sexual, la “primera vegada”, els diferents mètodes anticonceptius i un no gaire extens etcètera que se centra en els temes de principal interès.

Tots aquests temes estan precedits per un pròleg i una introducció on se’ns presenta el tolerant punt de vista dels autors i per tancar el llibre trobem un útil diccionari de sexualitat, en el qual trobem una gran quantitat de termes per a aclarir els dubtes que tinguem, i també una sèrie de referències online per ampliar els nostres coneixements i sadollar els dubtes. El més aclaridor en cada tema son un conjunt de percentatges que se’ns presenta per exemplificar quan els adolescents comencen a practicar sexe o altres qüestions.

L’apartat en el qual ens hem de centrar, la prevenció del SIDA, està explicada de forma concisa i breu, centrant-se en els aspectes essencials. Tot i això, veiem en aquest punt que és clarament un llibre per a ésser explicat a nens, ja que se’ns parla de mesures obvies per a no contagiar-se, el significat de les sigles, les vies de transmissió, de forma molt simple.


Interès per a la nostra investigació:
Una lectura completa del llibre ha sigut molt instructiva, com hem dit abans, per fer més consistent tot el coneixement del qual ja disposàvem. Se’ns fa una explicació concisa, breu i ben, acompanyada de percentatges resultat d’enquestes que son molt aclaridors.

L’edat a la qual es dona la iniciació sexual n’és un bon exemple:
· Abans dels quinze anys, es dona en un7% dels homes i en un 3 % de les dones.
· Entre els 15 i els 19 anys es dona en un 76 % dels homes i en un 65 % de les dones.
· Entre els 20 i els 24 anys es dona en un 16 % dels homes i en un 30 % de les dones.
· Entre els 25 i els 29 anys es dona en un 1 % dels homes i en un 3 % de les dones.
· No es proporcionen dades més enllà d’aquestes edats.

Convé fer una lectura atenta de l’apartat que tracta el VIH i el SIDA per a cimentar bé les bases del coneixement que ja teníem, com per exemple, quines conductes de risc existeixen. Quan a una persona se li es transmés el VIH no emmalalteix immediatament. També diferenciem entre persones seropositives, portadores del virus, les quals no pateixen el SIDA i potser no el patiran mai, i els malalts de SIDA, persones a les quals el VIH els hi ha vençut les defenses. El SIDA es incurable, tot i això existeixen medicaments per a allargar la vida dels malalts i incrementar la seva qualitat.


Principals aportacions per a la nostra investigació:
El llibre tracta un conjunt de temes d’interés, ja sigui les ETS (i en concret el SIDA), la iniciació sexual, la reproducció... des d’un punt de vista simple i objectiu.

Centrant-nos en el punt del llibre que tracta el SIDA i el VIH, ens ha ajudat a entendre que és la gent qui té a les seves mans la responsabilitat. És a dir, es fa cada cop més obvi que el problema latent no desapareix, i que respecte a la transmissió del SIDA només existeixen conductes de risc, que la gent “controli” més.

L’apartat del SIDA fa un seguiment evolutiu a la malaltia, parlant sobre cada punt amb brevetat i concissió (clickeu a sobre per fer la imatge més gran):

Títol: Sida. Saber Ayuda

Fitxa realitzada per: Andrea Caubet Espuny

Autor: PRATS, J.

Ciutat d’edició i Editorial: Barcelona, ICE Universitat de Barcelona. Fundació “la Caixa”.

Tipus de Document: Llibre d’investigació.

Síntesis:
Aquest llibre parla sobre el procés i els resultats obtinguts en l’aplicació d’una campanya –SIDA. Saber ayuda- sobre el SIDA en centre d’educació secundària. Per tant, veiem que es tracta d’un llibre resolutiu sobre aquest tema. El tema del SIDA es tractat des del punt de vista d’una malaltia de transmissió sexual que té un alt risc de contagi en la població jove ja que no es té prou informació i els nois i noies “se’n refien” massa.

El que es pretén és conscienciar als nois, des d’edats ben joves, dels riscos que suposa una pràctica sexual de risc. El tema els és enfocat en primer lloc als professors, a qui també se’ls hi fa un estudi previ per observar el nivell de consciència que tenen sobre el tema en qüestió. Un dels objectius d’aquest programa és reduïr el nivell de marginació que sofreixen les persones infectades del virus. Per tant , el tema del SIDA també es tracta des d’una perspectiva moral a part de sanitària.

A partir de plantejar-se els objectius de la investigació, realitzar una segmentació de la mostra, obtenir resultats de les enquesta i extreure’n unes conclusions concretes, s’aconsella una aplicació d’aquesta iniciativa ja que s’ofereixen totes les instruccions possibles per aplicar-se en un altre centre d’educació secundària. De cada una de les qüestions que es fa “l’investigador”, en el capítol següent se’n fa una explicació i desenvolupament de la possible interpretació.


Interès per a la nostra investigació:
Aquest llibre té interès ja que les pautes que agafen per realitzar la investigació són semblants als passos que hem de realitzar en la nostra investigació. És a dir, que tracten d’arribar als seus objectius poc a poc, seguint cada pas sense saltar-se’n cap: objectiu principal, objectius específics per arribar al principal, anàlisi de l’entorn dels nois, enquestes, interpretacions de les dades, investigació d’altres campanyes relacionades, etc. A més a més, el públic on s’aplica la investigació és un públic jove. Per tant, podem arribar a relacionar els nostres resultats amb els resultats que obtenen en l’estudi per aplicar aquesta campanya. D’aquesta manera obtenim unes conclusions més concretes i més estudiades.
Aquest llibre ens pot servir fins a cert punt de guia, ja que a més de platejar-se els punts concrets a investigar, ens explica abans per què i de què ens servirà.

Principals aportacions per a la nostra investigació:

Les principals aportacions per a la nostra investigació és la orientació que ens dóna per a la nostre propi estudi. El que principalment ens interessa és l’explicació de la metodologia que utilitza (els passos que es van donant més que els resultats en sí. S’utilitza una estructura vertical: va realitzant la investigació i utilitza les dades per arribar a l’objectiu general). Pas a pas, ens fa veure com salten d’una qüestió a l’altra i com utilitzen la informació de la pregunta anterior en la nova pregunta plantejada.

A més podem entrellaçar els nostres resultats amb els seus, i com que en molts casos coincidiran, podem extreure’n unes conclusions molt més completes.

Es tracta d’un llibre que segueix les pautes que ens marquen en aquesta mateixa assignatura i per tant, ens pot servir per a l’autoaprenentatge.

Títol: La prevención del sida en los jóvenes

Fitxa realitzada per: Ana Padilla, responsable del Blog

Autor: FERNÁNDEZ Lameiras, María, CASTEDO López, Antonio, FAILDE Garrido Jose María. Aún así, cada capítulo del libro está escrito por diversos médicos y entendidos en sexología españoles.

Ciutat d’edició i Editorial: Publicado por el Ayuntamiento de Orense, 1994.

Tipus de Document: Libro de texto


Síntesis:
Este libro publicado por el Ayuntamiento de Orense resulta un manual muy interesante para los jóvenes para entender la naturaleza del sida a través de expertos en sexología españoles. El libro hace un recorrido por los aspectos más técnicos e informativos del sida (como por ejemplo, responde a la pregunta de qué es el sida, cómo se contrae, cuál es su origen…). Aún así, para nuestra campaña hemos determinado que los capítulos más importantes son el 8, 9, 11 y 12. A continuación, hemos hecho un resumen del contenido de cada capítulo así como de los aspectos que podemos aportar a nuestra campaña.

El libro La prevención del VIH en los jóvenes es de especial interés para nuestra investigación porque a parte de definir aspectos relacionados con la enfermedad, las vías de contagio y su relación con la juventud (apartado muy útil para ayudar a perfilar el marco teórico), existen algunos capítulos enfocados a los aspectos sociales y a las estrategias de comunicación. Por este motivo, hemos dividido el apartado siguiente según los capítulos que nos resultaban más útiles. En el libro también se incluyen algunos capítulos con informes sobre el comportamiento sexual de los jóvenes, pero en este caso no nos interesan ya que son de mediados de los años 80-90 y por lo tanto, poco representativos.


Interès per a la nostra investigació:

El libro es de especial interés porque a parte de definir aspectos relacionados con la enfermedad, las vías de contagio y su relación con la juventud (apartado muy útil para ayudar a perfilar el marco teórico), existen algunos capítulos enfocados a los aspectos sociales y a las estrategias de comunicación. Por este motivo, hemos dividido el apartado siguiente según los capítulos que nos resultaban más útiles. En el libro también se incluyen algunos capítulos con informes sobre el comportamiento sexual de los jóvenes, pero en este caso no nos interesan ya que son de mediados de los años 80-90 y por lo tanto, poco representativos.


Principals aportacions per a la nostra investigació:
Aspectos sociales y estrategias de comunicación. Uno de los mayores problemas a la hora de utilizar métodos de prevención es lo que en el libro se llama “representación mental socialmente dominante” factor que no impide las prácticas de riesgo.
Esta “representación mental” es la siguiente:
· Dramatización del contagio social (prevalencia de mitos tales como el contagio por medio de la saliva de los besos, caricias,...).
· Minimización del riesgo personal (el hecho de no pertenecer a los grupos considerados “de riesgo” –homosexuales, drogadictos y hemofílicos- lleva una percepción errónea del riesgo de contagio).
· Confusión entre los ámbitos de prevención (en muchos casos, se utilizan métodos preventivos para evitar embarazos no deseados que enfermedades como el sida).
· Dificultad en la adopción de medidas preventivas (ya sea por vergüenza o pudor, por la ingestión de drogas como el alcohol, atenuantes de los hábitos preventivos,...)

En consecuencia, a la hora de elaborar una campaña, se recomienda: considerar a los jóvenes como un grupo de riesgo; buscar la máxima implicación del receptor del mensaje, mediante la motivación del target; utilizar los formatos adecuados a los hábitos de consumo comunicativo de los jóvenes y evitar los efectos inherentes a la comunicación publicitaria, teniendo en cuenta que la publicidad no es demasiado eficaz para lograr que la gente NO haga cosas.

El capitulo concluye con una cita que nos es útil: “La clave de la comunicación publicitaria en relación al sida estaría en conseguir un delicado equilibrio que permita advertir la gravedad del problema sin generar angustia; que construya un mensaje partiendo de la escala de valores de su público objetivo, y sobre todo, que tenga en cuenta las distorsiones que el contexto social puede establecer entre el mensaje difundido y el mensaje que finalmente es percibido (o entendido) por ese público objetivo.”

Comportamiento sexual de los adolescentes: Este capítulo nos aporta los factores que determinan el riesgo vinculado a la actividad sexual de los jóvenes: La necesidad de experimentación (que provoca que los adolescentes se relacionen con las drogas), la atracción por el riesgo (los adolescentes tienen cierto sentimiento de “invulnerabilidad”), la ausencia de formación adecuada y la actitud negativa de los padres.

La sexualidad en los jóvenes. Alternativas frente al contagio: Este capítulo nos aporta que hoy en día el sexo es visto como un reclamo y como algo necesario y sano (cabe recordar que en otras épocas el sexo ha tenido connotaciones negativas). El sexo hoy en día pues, es visto por los jóvenes como un factor de fuerza y éxito. Ocupa ámbitos publicitarios y se vende como algo natural y normal. Cabe destacar también que los expertos recomiendan informar a los jóvenes sobre la enfermedad.

Conocimientos y creencias actitudinales: Este capítulo resulta muy útil para realizar nuestra campaña ya que muestra el conocimiento y desconocimiento de los jóvenes frente al sida. El capítulo explica los resultados extraídos de un estudio realizado a 539 jóvenes de 2º de BUP y 2º de FP de centros públicos de Orense. A partir de esta investigación podemos establecer las siguientes conclusiones:

-El nivel de conocimientos que tienen los adolescentes es superficial, con poca conciencia de la gravedad de la infección y del deterioro físico a que da lugar.
-Confunden portador sano con enfermo.
-Conocen la posibilidad de transmisión parental y sexual y el valor del preservativo
-Muestran niveles de temor ante la enfermedad y una amplia aceptación del preservativo como medio de protección.
-La relación entre los conocimientos y las creencias consideradas es escasa. Esto, nos puede indicar que las creencias en este grupo no responden a planteamientos racionales claros

Títol: Manual de Comunicació Social para programes de promoció de la salut dels adolescents.
Fitxa realitzada per: Alba Vidal Calderó, responsable de Lectures
Autor: Organització Panamericana de la Salut
Ciutat d’edició i Editorial: ---

Tipus de Document: Estudi elaborat per la Organització Panamericana de la Salut (Estudi en format digital, disponible online, link: Manual de comunicació social per programes de promoció de la salut dels adolescents )


Síntesis:
Aquest estudi explica les principals teories i models a considerar per a dur a terme un pla de comunicació dedicat a la salut (en tota la seva extensió).
L’estudi té molt en compte la diferència entre coneixement i comportament, per tal d’entendre els dos conceptes, pal·liar els abismes que els separen i fer així, que la investigació abarqui de forma general a tots els joves. Tot explicant tota una sèrie de teories aixecades al voltant de la figura del comportament.
A més a més, es tracta el pla de comunicació des d’un punt de vista fragmentat, és a dir, tota investigació és el resultat d’unes fases que hi actuen i conjuntament desenvolupen el paper de investigació (en un sentit global).
Aquestes etapes a seguir son:
- Planificació (proporciona fonament a tot el pla comunicatiu)
- Elecció d’estratègia o model teòric,
- Mitjans sobre els quals treballar etc.
Com a exemplificació, l’informe aporta resultats i dades reals d’investigacions ja realitzades en l’àrea de salut jove centrades en temes com creixement, nutrició, salut mental entre d’altres temes.
Interès per a la nostra investigació:
Aquest document aporta la informació teòrica bàsica sobre teories o models en els quals basar la nostra pròpia investigació centrat en tot moment en la salut, tot i que en el nostre cas, ho hem d’aplicar a les relacions sexuals de risc que mantenen els joves catalans.
També és important a tenir en compte, els passos que s’estableixen per a iniciar una investigació, ja que els primers passos que explica coincideix amb la etapa en la què ens trobem ara: lectures i una búsqueda exploratòria d’informació referent al nostre tema principal, el nostre target group, a més, d’altres aspectes a considerar com els mitjans que podem usar per a executar la investigació.
Principals aportacions per a la nostra investigació:
La comunicació social en temes de salut és una promoció que consisteix en dotar a la gent dels mitjans necessaris per a millorar la salut i adoptar un estil de vida sa.
Sempre que es tractin problemes relacionats amb la salut dels joves s’ha de tenir en compte la forta influència del context, tant en el seu context social com econòmic, creant així mecanismes per a satisfer les seves necessitats referent a la salut.
Un programa de comunicació en salut ha de tenir en compte:

- Augmentar el coneixement sobre temes de salut, problemes i solucions
- Influir sobre les actituds per a crear, així, ajuda per a l’acció personal o col·lectiva
- Reiterar o reforçar coneixements, actituds i/o conductes
Cal també tenir en compte que a l’hora de tractar la salut des de una perspectiva comunicativa, existeix un fort abisme entre coneixement i comportament, ja que els individus actuen en funció del coneixement interioritzat prèviament.

Teories del comportament:
El comportament té dues característiques bàsiques que el defineixen:
- Són influenciables en múltiples nivells (factors intrapersonals, o individuals, interpersonals, institucionals, organitzatius comunitaris i de política pública)
- I que són de casualitat reciproca amb el seu entorn
En comunicació de salut sempre es preferible dur a terme accions que facin entendre enlloc de què prohibeixin. A partir d’aquí sorgeixen les teories de la conducta.
Teories de la conducta:
És important conèixer les teories que expliquen les conductes de risc i que poden ajudar a dissenyar intervencions que les modifiquin a favor de conductes saludables.

La utilitat de les teories és que poden ajudar-nos a comprendre la índole dels comportaments, els processos per a canviar-los i els efectes de les influencies externes a ells. Les teories expliquen el comportament i senyalen les maneres d’aconseguir el canvi (i així l’objectiu principal de tota investigació).

El comportament es considera “mediado por el conocimiento”, el que sabem i creiem afecta notablement a la manera com actuem. El coneixement és necessari però no suficient per a produir canvis de comportament. També desenvolupen funcions importants, les percepcions, els sentiments, la motivació, les aptituds personals i els factors que conflueixen en l’entorn social.
Seguint aquests paràmetres trobem una sèrie de models teorico-pràctics segons el nivell d’actuació:

Model de nivell individual:
Etapa del canvi: aquesta fase té a veure amb la disposició dels individus al canvi o en l’intent de canviar cap a comportaments saludables i beneficiosos. Aquest model proposa que l’adopció de conductes sanes es un procés en el què l’individu progressa a través de varies etapes fins que la nova conducta adquirida ja és una rutina diària. La etapa del canvi engloba 5 etapes, les quals conformarien aquest bloc teòric, les quals són: pre-contemplació, contemplació, preparació, acció i manteniment.

Model de creencies en salud:

Aquest model es basa en entendre i preveure la conducta dels individus. La conducta de l’individu està determinada per la comprensió que aquest té sobre (entre d’altres):
- La percepció de la severitat de la malaltia o dolença
- Avisos per a prendre acció
- Percepció de la susceptibilitat a la malaltia o acció a emprendre
Si els individus ho tenen en compte, finalment, adoptaran una conducta recomanada i efectiva




Model de processament de la informació per part del consumidor:
Aquesta part teòrica aborda els processos mitjançant la informació que tenen els consumidors a l’hora de decidir. Aquest model no serveix per a comprendre com s’usa la salut però sí que resulta beneficiós a l’hora de desenvolupar programes de promoció de salut.
La informació que s’ha de posar a l’abast del públic ha de ser:
- Disponible i d’accés fàcil, ràpid i senzill
- Nova i usable
- Comprensible (fugint dels tecnicismes propis del món mèdic)

Les teories del comportament, com ja hem esmentat anteriorment, tenen un radi d’acció variable, i per tant, també actuen a un nivell intrapersonal. D’aquí en deriven les teories del comportament intrapersonal de la salut.
Segons aquestes teories, les persones es veuen influenciades pels seus entorns socials i al mateix temps, exerceixen sobre ells.

Teoria del aprenentatge social:
Aquesta teoria creu que l’individu ha de tenir:
- Capacitat de conducta
- Expectativa, és a dir, emfatitzar les coses bones de les condcutes sanes per a què els termes negatius es vegin reduïts i minimitzats.
- Amplia capacitat d’observació
- Auto-eficàcia, assegurar les bones accions en salut fa créixer la confiança en els individuals als quals es dirigeix el pla de comunicació.
- Determinisme recíproc:el comportament és igual a la persona mes el seu entorn.
Aquesta teoria creu que les bones investigacions comunicatives sobre salut han d’incloure estratègies que promoguin els estils de vida saludables però no tan sols a l’individu sinó al seu entorn més immediat.



Teoria de l’Acció Reforçada:
La majoria de conductes venen determinades per creences oculten que estan sostingudes pel patró cultural i social de la societat. Es distingeix entre:
- Actitud en vers cap a la malaltia o bé, cap a conductes recomanades.
La persona ha de formar-se una actitud positiva i la percepció que la gent té sobre el que hauria de fer.
Per aquesta teoria, es necessari parlar amb joves per a comprendre els seus sentiments i s’ha d’elaborar una estratègia de comunicació atractiva que comprometi al públic objectiu per a què aquest respongui davant el pla de comunicació.

Models a Nivell Comunitari:

Aquest model es basa en esbrinar com funcionen les organitzacions i la seva interacció amb la gent.
L’organització comunicativa es basa en la participació de societats, on els adolescents no reben l’atenció de salut necessària, ja que són un segment de població que en gran mesura escapa als problemes de salut. Es dóna una ajuda als grups comunitaris per a identificar problemes o metes, recursos i elaborar i implantar estratègies.

Teoria de la Difusió d’Innovacions:
En aquest bloc teòric es difon una informació (comportament o actitud) dins una societat o bé, de societat en societat (com si d’una xarxa es tractés i passa de grup en grup). Es tenen molt en compte dins d’aquesta teoria els avenços tecnològics, ja que aquestos suposes: avantatges, facilitat, actitud positiva vers problemes etc.

També es contempla el Mercadeo social com un bloc teòric amb el qual centrar un pla comunicatiu en salut. El mercadeo social es basa en les practiques empresarials de “mercadeig”, que consisteixen en identificar com actuen els avisos publicitaris per a produir els canvis de comportament desitjat que, al cap i ala fi, resultaran en la compra de certs productes. Aquesta teoria es centra en les 4 P’s: preu, producte, promoció i posició.

Cal tenir en compte que, les investigacions de comunicació centrades en salut usen estratègies de transmissió basades en els mitjans de comunicació massiva i individual o interpersonal.

Títol: Hábitos sexuales en jóvenes universitarios

Fitxa realitzada per: Mònica Cortès i Sanz, responsable del cronograma, pressupost i redacció del projecte d’investigació.

Autors: LASHERAS Pérez, M.G., CUÑÉ Sala,J.,BAUTISTA Rodríguez,C.,FARRÉ Martí M.
Ciutat d’edició i Editorial: -

Tipus de Document: Article en format digital. Link: Hábitos sexuales en jóvenes universitarios


Síntesis:
Aquest document parla sobre una investigació, portada a terme pels autors citats anteriorment, sobre els hàbits sexuals dels joves universitaris i els resultats que es van obtenir de la mateixa. La mostra a investigar estava formada per 550 estudiants de les següents universitats: Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona, i la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

El qüestionari que se’ls hi va passar estava format per 17 preguntes que englobaven 24 ítems sobre masturbació, relació sexual inicial i actual.

Els resultats, que van ser pràcticament iguals en les diferents universitats (Segons aquest estudi, els estudiants de la Facultat de Medicina presentaven un comportament sexual més estable i segur que els estudiants de la resta d’universitats. Això ve motivat pel coneixement que adquireixen cursant la carrera de Medicina), presenten diferents percentatges per cada qüestió general preguntada (masturbació, freqüència de la masturbació, font d’excitació en la masturbació, edat de la primera relació sexual, edat de la primera relació sexual amb coit, freqüència de relacions sexuals amb o sense coit, número de persones amb les quals s’han practicat relacions sexuals, motius pels quals no s’han mantingut relacions, entre d’altres).


Interès per a la nostra investigació:
Aquest estudi és interessant per a la nostra investigació perquè ens apropa al comportament sexual dels joves universitaris catalans. En definitiva, els joves són el nostre públic objectiu. Per això ens interessa saber com es comporten i quines són les seves preferències per tal de definir com ens hem de dirigir a ells i poder obtenir uns resultats productius: que canviïn la seva manera d’actuar, fer-los reflexionar, etc.

Dins la investigació, hi ha dades que ens interessen més que d’altres, sobretot si tenim en compte quin és el nostre objectiu: modificar els comportaments sexuals dels joves per tal de reduir les pràctiques de risc i així, reduir els contagis de SIDA. Aquestes dades són les que fan referència a l’ús dels mètodes anticonceptius, la freqüència amb que es tenen relacions sexuals, si són o no amb penetració, etc.


Principals aportacions per a la nostra investigació:
Aquestes són les dades que ens son més útils:

- En la primera relació sexual, d’un 13 a un 20% dels joves no va utilitzar cap mètode anticonceptiu.

D’aquesta primera dada podem deduir que tots aquests joves inicien la seva vida sexual, posant en risc la seva salut. Això ja és, d’entrada, una dada negativa. L’hem de considerar i hem de tenir en compte l’edat de la primera relació sexual (citada anteriorment) per tal de saber a quin col·lectiu ens hem de dirigir més específicament per tal de modificar aquest tipus de comportament.

- Hi ha diversos estudis que demostren que els joves tenen prou informació sobre les MTS (Malalties de Transmissió Sexual) però encara tenen un comportament sexual de risc.

En relació a això, hem de determinar el perquè d’aquestes pràctiques sexuals de risc i si la informació que tenen és correcte, adequada a cada franja d’edat.

- A mesura que augmenta l’edat dels joves, disminueixen les pràctiques sexuals de risc.
Segons aquest resultat i el primer resultat analitzat en aquest mateix apartat, podem deduir que cal dirigir-nos especialment i amb més intensitat a la franja dels joves d’edats més reduïdes ja que són els que efectuen més pràctiques sexuals de risc.
Els resultats que són més rellevants i ens interessen més pel que fa a la temàtica del nostre treball són els següents:

- Pel que fa a l’edat de l’inici del coit, és de 14 anys en els homes i 16 (gairebé 17) en les dones.

- A nivell mundial, la principal por que es deriva de les pràctiques sexuals és el contagi del SIDA (48% homes i 41% dones). Tot seguit, hi trobem l’embaràs no desitjat.

- Hi ha diversos estudis que demostren que els joves tenen prou informació sobre les MTS (Malalties de Transmissió Sexual) però encara tenen un comportament sexual de risc.

- A mesura que augmenta l’edat dels joves, disminueixen les pràctiques sexuals de risc.

- En la primera relació sexual, d’un 13 a un 20% dels joves no va utilitzar cap mètode anticonceptiu.

Título: Conductas de riesgo e infección por VIH en los jóvenes de España

Ficha realizada por: Leila Lozano Arroyo, coordinadora

Autora: BELZA EGOZCUE, Mª José

Ciudad de edición y Editorial:
---

Tipo de Documento: Informe de la Secretaría del Plan Nacional sobre el SIDA (Ministerio de Sanidad y Consumo) en formato PDF digital. Link: Conductas de riesgo e infección por VIH en los jóvenes de España


Síntesis:
Este documento habla sobre el sida y sobre sus formas de contagio en las relaciones sexuales de los jóvenes españoles.

Se explica la reducción de infecciones pero la permanencia de la enfermedad.

Se habla de diferentes estudios realizados a jóvenes a finales de la década de los 90 y sobre los métodos anticonceptivos más utilizados.

Además se relaciona el consumo de drogas por parte de los jóvenes españoles con las relaciones sexuales sin prevención. Esto se demuestra a través de un estudio realizado por el Plan Nacional sobre Drogas.

También se habla sobre la necesidad de informar sobre las relaciones sexuales y las enfermedades de transmisión sexual a la población desde la adolescencia en colegios e institutos.


Interés para nuestra investigación:
Este informe nos es de utilidad puesto que nos permite obtener información sobre los resultados de varios estudios realizados a nuestro target group sobre los comportamientos en las relaciones sexuales y sobre su actitud hacia el posible contagio del VIH. También es necesario tener en cuenta la importancia que los jóvenes le dan a esta enfermedad, al Sida, puesto que prestan más atención a embarazos dejando de lado las ETS.

Además nos introduce un elemento, no vital, pero sí a tener en cuenta, como es el consumo de drogas y su relación con la transmisión del VIH.


Principales aportaciones para nuestra investigación:
Este documento nos aporta datos sobre el Sida y las relaciones sexuales de riesgo de los jóvenes españoles. Lo más significativo es:

- Aunque se han reducido las infecciones por VIH aun las hay, hasta el año 2000 se había más de 58.000 enfermos de Sida en el Registro Nacional de Sida, el 34% de los cuales tenían menos de 29 años.

- El sector de la juventud es el más vulnerable puesto que son los que experimentan en sus relaciones sexuales y los que se exponen a más riesgos de contagio.

- Un estudio (1996) basado en una muestra de institutos de educación secundaria de Barcelona señala que aunque la mayoría de jóvenes tenían intención de usar preservativo en sus relaciones, los hombres estaban menos dispuestos a rechazar una relación sexual sin protección.

- Este mismo estudio muestra que el preservativo es el método anticonceptivo más utilizado, aunque un 11% de los chicos y el 36% de las chicas utilizan el coitus interruptus como método anticonceptivo, exponiéndose así al VIH.

- En 1999 se facilitó una línea de teléfono de información “Sex Joven” a la cual el 70% de los jóvenes llamó para informarse sobre la píldora poscoital, el 16% sobre anticonceptivos orales y tan solo el 2,5% preguntó por las ETS, como el VIH. Esto demuestra que los jóvenes se preocupan más por el riesgo de embarazo que por el contagio de las ETS.

- Diferentes estudios del Plan Nacional sobre drogas informan que los jóvenes asumen riesgos más fácilmente si están expuestos a los efectos de drogas. Esto se ejemplifica con un estudio (1996) sobre drogas y conductas sexuales en el que el concluyó que el consumo de alcohol y drogas era más frecuente entre los hombres, entre los más jóvenes, con mayor nivel de estudios, no casados y con varias parejas sexuales. Se observó que haber tenido relaciones sexuales de riesgo era más frecuente en los jóvenes que se emborracharon o consumieron drogas. Esto indica que abusar del alcohol o de las drogas disminuye la prevención de la transmisión sexual del VIH.

La información desde la adolescencia es vital para que los jóvenes no corran tantos riesgos a la hora de mantener relaciones sexuales

Títol: Jóvenes, relaciones sexuales y riesgo de infección por VIH

Fitxa realitzada per: Aïda Gómez Moreno, responsable del Marc Teòric

Autor: AGUIRRE Puig, Fernando (President de FIPSE-Fundació per a la Investigació i Prevenció del Sida a Espanya-)

Tipus de Document: Estudi realitzat per FIPSE basat en l’Enquesta de Salut i Hàbits Sexuals i amb la col·laboració de l’INE. Disponible online. Link: Jóvenes, relaciones sexuales y riesgo de infección por VIH

Síntesis:
Aquest estudi fa un repàs exhaustiu pels diferents aspectes a tenir en compte quan parlem de sida en els joves.

L’informe comença parlant sobre la influència que tenen els joves referent al sexe, i en tots els casos hi ha una diferencia entre a qui prefereixen i a qui a l’hora de la veritat ho consulten.

Dins l’estudi es tracten també els mètodes anticonceptius i la seva utilització en les relacions dels joves.

Es fa un anàlisi sobre les pràctiques sexuals de risc i sobre les proves del VIH i els motius pels quals els joves acudeixen a fer-se-les.


Interès per a la nostra investigació:
Aquest estudi, a més d’oferir una sèrie de dades concretes i informació general sobre el tema tractat, és molt útil perquè explica molt bé el procediment usat per elaborar la investigació amb tots els recursos propis d’un treball de caràcter qualitatiu (com és el cas de la nostra investigació). L’exemplificació del qüestionari elaborat prèviament per la posterior execució de d’investigació és molt útil per seguir unes directrius i poder-les adaptar als nostres objectius generals i específics.

A més a més, l’informe presenta els resultats d’una manera molt coherent sense caure en l’error d’alarmar que avui dia encara hi ha un fort percentatge de contagiats del virus VIH per transmissió sexual, és a dir, relacions de risc. Sinó que problematitza el tema per resoldre’l.


Principals aportacions per a la nostra investigació:

Extraiem les següents dades que ens aporten informació útil per a la nostra investigació:

- A l’hora d’informar-se els joves preferirien parlar-ho amb els pares o bé amb experts del tema, però realment acudeixen a germans i amics.
- Els grups d’iguals (conjunt de joves amb característiques socioculturals iguals o molt semblants) són un fort recolzament en l’àmbit informatiu.
- Hi ha una mancança pel que fa a informació o més ben dit, falta millorar la seguretat de què els joves han interioritzat el missatge i que per tant, la investigació (i posterior campanya) han complert els seus objectiu i han funcionat.
- L’edat mitja per tenir relacions sexuals s’estableix entre els 18,2 anys en les dones i als 17,5 en el sexe masculí.

- Els mètodes anticonceptius varien segons qui sigui l’altra persona implicada, és a dir, si és parella estable augmenta el percentatge de joves que ho fan sense protecció, ja que hi entra en joc el factor enamorament on les dones es mostren molt més passives a deixar-se portar i no usar protecció. En canvi, si és una parella esporàdica l’ús de mètodes, i en concret el preservatiu hi és molt més constant.
- A nivell general, el preservatiu és usat pel 79,6% de joves en la primera relació sexual amb una persona nova. Amb l’edat aquest percentatge disminueix.
- Pel que fa a relacions sexuals de risc, el 23,6% homes i el 23,1% dones confessa haver-s’hi exposat però consideren que aquest risc és en bona port solament un embaràs i veuen el Sida com un problema llunyà a ells.
- Més d’un 90% dels joves veu al preservatiu molt eficaç en la prevenció del virus VIH, però una part d’aquest percentatge no l’utilitza sempre. A més a més, aquesta confiança es veu rebaixada amb l’edat.
- Existeixen elevats percentatges que confessen no usar el preservatiu per raons com: no disposar-ne d’un en el moment concret, per la confiança i coneixement que tenen amb l’altra persona etc.
- Per últim i referent a les proves del VIH, un 17,5% s’ha fet les proves al donar sang i un 13,9% per altres motius.

Títol: Salud y Hábitos Sexuales: Las conductas sexuales des de la perspectiva del SIDA

Fitxa realitzada per:
Aïda Camprubí Hinojosa, responsable de la Mostra i Treball de camp

Autor: INE (Institut Nacional d'Estadística) i MSC (Ministeri de Sanitat i Consum)

Ciutat d’edició i Editorial: ---

Tipus de Document: Informe Estadístic online en format PDF. Link: Salud y hábitos sexuales. Las conductas sexuales desde la perspectiva del Sida


Síntesis:
L’informe tracta de manera estadística temes com la comunicació sobre sexualitat, per exemple, amb els pares o tutors i quines fonts d’informació sobre el tema desitjarien tenir els enquestats, enfront les fonts reals que tenen en l’actualitat.

També hi ha un apartat amb dades sobre l’experiència sexual: el nombre de parelles, amb quina edat s’ha tingut la primera relació, quina actitud es té enfront la prostitució i com es fa front a les noves parelles sexuals o les relacions ocasionals.

A continuació es tracten temes més relacionats amb la sanitat i els mètodes de prevèncio; s’estudia quina és l’imatge del preservatiu i s’analitzen altres malalties de transmissió sexual (quines són les més habituals segons el sexe, partint de dades estadístiques).

Per acabar, l’investigació es centra més en el SIDA, donant importància al nombre d’enquestats que s’han realitzat la prova del VIH i sota quins motius. Conclueix amb dades sobre les mecàniques de transmissió sexual i els mètodes de prevenció.

Interès per a la nostra investigació:
En general aquest informe aporta un seguit de dades que dona una base informativa sobre la qual treure conseqüències per determinar a quin perfil respon el públic en el que ens centrem. L’interès recau en com podem utilitzar aquestes dades que se’ns facilita per determinar, en la nostra investigació, quins aspectes o conductes hauriem de modificar. A continuació hi ha una sintesi del informe dividida per apartats, on es mostren els porcentatges que ens ajudaran a determinar actituds


Principals aportacions per a la nostra investigació:
L'informe ens aporta diverses dades rellevants respecte l'evolució i el coneixement sobre sexualitat i SIDA en generacions anteriors:

- La comunicació sobre temes sexuals amb els pares s'ha incrementat aproximadament un 20% respecte les anteriors generacions.
- Un percentatge aproximat del 50% de la població preferiria rebre informació sobre sexualitat dels pares, però la font real la constitueixen els germans i amics amb un 40%.
- La gran majoria dels enquestats declara haver tingut experiències sexuals al llarg de la seva vida.
- Segons les dades sobre parelles sexuals, el nombre augmenta considerablement en el cas dels homes davant un 55% de dones que declaren haver tingut una única parella.
- Ha disminuït la franja d'edat de la primera relació sexual, mentre que s'ha incrementat un 50% l'ús del preservatiu en els menors de 30 anys.
- També és el gènere masculí més propens a tenir relacions sexuals esporàdiques amb un 40% que no utilitza mesures de prevenció.
- Les dones són qui prenen en major mesura l'iniciativa d'utilitzar preservatiu, mentre que és l'home qui el proporciona. I tot hi que el 50% de la població considera que l'ús del preservatiu proporciona seguretat, un 30% dels homes declaren que els hi talla el desig en menor o major mesura.
- Les malalties de transmissió sexual més freqüents són la clamídia i tricomones en el cas de les dones i la pediculosis i gonorrea en el cas dels homes. UN 6% de la població n'ha patit alguna.
- Un 40% de la població s'ha fet la prova del VIH, un 38% sobre aquest percentatge són dones embarassades.
- Respecte el coneixement sobre mètodes de transmissió, es satisfactori però encara hi ha un petit percentatge que considera que es pot transmetre per picades d’insecte, banys públics o estar en contacte amb objectes d'una persona amb VIH.
- Sobre les mesures preventives un 90% aposta pel preservatiu masculí enfront un 45% sobre el preservatiu femení, que és un mètode bastant desconegut. Altres mesures que poden suposar un risc són els acaricides i d’higiene post-coit amb un 20% dels enquestats que les utilitza.


Aquí teniu una foto de la fitxa (No em deixa penjar la taula, clickeu a sobre per ampliar) que heu d'emplenar de lectures fins que el blog i jo ens facem amics i aprengui a penjar coses que no siguin links i fotos.
De totes maneres l'Alba ja us la va enviar per correu.
Llegiu molt!
i Prost!

Encara que ja ho sabeu, ho penjem aquí perque tothom sapiga què ha lleguit la resta del grup:

  • Aida Gómez i Ana Padilla: (llibre) La prevención del ViH en los jóvenes

  • Anna Albareda: (llibre) Sociología del sida: jovenes y sexualidad en Andalucia

  • Javier Castán: (llibre) Educación sexual: guía para un desarrollo sano

  • Andrea Caubet: (llibre) Guia de recursos sociosanitaris per a joves sobre la sida a Catalunya

  • Mònica Cortés: Article sobre hàbits sexuals en joves universitaris (Cuadernos74-Trabajo6.pdf)

  • Aïda Camprubí: Informe de l'INI sobre la salud i els hàbits sexuals (cifine_sida0704.pdf)

  • Leila Lozano:Informe sobre les conductes de risc e infecció de sida en els joves españols (belza.pdf)

  • Alba Vidal: Estudi de la Fedración Española de Sociedades de Sexología sobre els hàbits sexuals a España (H%C3%A1bitos%20Sexuales%20Espa%C3%B1oles%202004.pdf) i Informe i enquesta sobre la salut i els hàbits sexuals a España (infoFIPSE_Jovenes.pdf)

;;
Prost · Textos i lectures - Designer: Douglas Bowman | Dimodifikasi oleh Abdul Munir Original Posting Rounders 3 Column